Orechová torta
Naša malá dcérka oslavovala 1 rok a preto dostala od svojich rodičov takúto nádhernú orechovú tortu.
ORECHOVÁ TORTA
Ingrediencie:
Záleží aký korpus chcete.
Základné piškótové cesto: Na 1 celé vajce potrebujeme 1 PL práškového cukru, 1PL polohrubej múky, kypriaci prášok. Toho dávam ½ balíčka na 12 vajec, takže ho veľa netreba.
Kakaový korpus: základné cesto so 6 vajec, pri čom miesto 1PL polohrubej múky dáme 1PL kakaa
Orechový korpus: Základné cesto so 6 vajec, pri čom miesto 1 PL polohrubej múky dáme 2PL mletých orechov.
Môj korpus: 18 vajec, 18 PL práškového cukru, 15 PL polohrubej múky, 1PL kakao(namiesto 1PL múky), 4PL mleté orechy(namiesto 2PL múky), cca ¾ balíčku prášku do pečiva.
Tento recept mám od manželovej babičky, a takto sa u nás robí piškóta, bábovka, torta, rezy, rolády, … :) Veľmi jednoduché, a hlavne rýchle, určite si zamilujete!!!!
Krém:
Zasa záleží na tom, koľko krému potrebujete. Ja robím tortu, takže potrebujem viac :)
Zasa platí zásada, na 1 celé vajce potrebujeme 60g práškového cukru.
Ja som robila krém:
4 vajcia
240g práškového cukru
1 vanilkový cukor
500g hera
250g čerstvé maslo
(môžete dať len maslo, alebo len heru, mne sa osvedčila takáto kombinácia v tomto pomere)
Postup:
Do misky si nachystáme múku, kakao, orechy, kypriaci prášok
Do väčšej misy si dáme celé vajcia a práškový cukor.
Vajcia s cukrom šľaháme na najvyšších otáčkach cca 10-15 minút, záleží od počtu vajec, s ktorých cesto pripravujete. Počas tejto doby vám vznikne jemne hustá krémovytá hmota, ktorá zdvojnásobí svoj objem.
Do našľahaných vajec postupne zašľaháme nachystanú múku, kakao a orechy a prášok do pečiva.
Pečieme vo vymastenej forme na 180°C cca 40 minút. Cesto treba kontrolovať, ale za žiadnych okolností neotvárame trúbu prvých 25 minút!!! Cesto by sa mohlo seknúť.
Korpus necháme vychladnúť vo forme.
Po vychladnutí korpus vyberieme z formy.
Ideme na krém. Vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom, vyšľaháme nad vodnou parou do krémova. Trvá to cca 10 minút.
Vyšľahané vajcia s cukrom necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Do vychladnutého vaječného základu postupne zašľaháme maslo a heru, ktoré musia byť tiež izbovej teploty, inak by sa krém sekol.
Korpus 2x prekrojíme, aby sme dostali 3 vrstvy.
Začíname plniť. Spodný diel korpusu pokvapáme rumom,
Natrieme džemom,
Na džem natrieme vrstvu krému.
Položíme ďalšiu časť korpusu, zľahka pritlačíme, a urobíme presne to iste, ako na prvej vrstve.
Poslednú vrstvu už nepotierame džemom, ale rumom ju pokvapkáme.
Celú tortu potrieme tenkou vrstvou krému, ktorá vyrovná nerovnosti. Tu by ste mohli urobiť to, že by ste vrch torty poliali čokoládou, boky posypali mletými orechmi, a ozdobili krémom. Ja som sa vydala jednoduchšou cestou :)
Poťahovacia hmota na torty, kúpená už hotová v Tescu :). Stačí vyvaľkať, a je to. Dobre sa mi s ňou pracovalo, len som ju pri vaľkaní podsypávala práškovým cukrom, aby sa nelepila na pracovnú dosku.
Akú hrubú vrstvu tej hmoty chcete, tak si ju vyvaľkajte. Ja som vaľkala na tenko.
Vyvaľkanú hmotu opatrne prenesieme na valčeku na tortu, uhladíme, a upravíme.
Prebytočnú hmotu orežeme.
Tortu opatrne prenesieme na ozdobný tanier.
Hviezdičky a jednotku som si vyrezala z modelovacej hmoty, a ozdobila som farebnými tubičkami od Dr. Oetkera :)
DOBRÚ CHUŤ :)

dobrý, chcela by som sa opýtať, aká veľká forma na korpus je v tomto recepte použitá.ďakujem