Veterníky

Tento dezertík ma naučila moja veľmi dobrá kamarátka, a som jej za to veľmi povďačná! Vždy som z odpalovaného cesta mala trochu strach, takže som ho radšej nerobila, ale Marcela ma presvedčila, že je to úplne jednoduché :) Takže teraz ich robíme doma vo veľkom       ;)


 

Ingrediencie:

Cesto:

150g bravčovej masti (môže byť aj Cera)

250ml vody

150g hladkej múky

6 vajec

 

Krém:

300ml mlieka

4 PL polohrubej múky

250g čerstvého masla alebo hery

200g práškového cukru

1 vanilínový cukor

Rum podľa chuti, ale nemusí byť

 

 Karamelová šľahačka:

2 PL kryštálového cukru

200ml mlieka

2 šľahačky v prášku bez cukru

 

 

Postup:

Vodu dáme do hrnca, a pridáme masť, a necháme rozpustiť.

Medzi tým si navážime múku a rozklepneme vajíčka do jeden nádoby. Ja ich mám viac, lebo robím dvojnásobnú dávku.

Keď sa masť vo vode rozpustí, pridáme múku, a rýchlo miešame,

Kým sa nespraví kompaktná hmota, a chvíľu za stáleho miešania cesto „odpaľujeme“ :)

Zmes necháme krátko vychladnúť,

Ale naozaj len krátko, a prilejeme rýchlo vajcia, a extra rýchlo mliešame.

Cesto začne byť hutné, a hladké

Naplníme cukrársky sáčok,

A na plech vystlatý papierom na pečenie striekame veterníčky. Veľkosť záleží na vás, treba myslieť na to, že zdvojnásobia pri pečení svoj objem. Mne ich z jednej dávky vyjde cca 40, ale dá sa spraviť až 70ks. Tie moje sú asi ako menšia dlaň.

Pečieme na 220°C 17 minút. Ale sledujte farbu.

Ideme na krém. Dáme do hrnca mlieko,

Prisypeme múku,

Dobre múku v mlieku rozmiešame, a dáme variť.

Uvaríme hladkú hustú kašu, a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Do misy si nachystáme práškový a vanilínový cukor, a maslo. Ja používam heru.

Vyšľaháme do penista,

A postupne pridávame vychladnutú kašu.

Na záver môžete dochutiť rumom.

Ideme na šľahačku. Do hrnca dáme skaramelizovať cukor

Keď je karamel pekne hnedý,

Prilejeme mlieko,

A necháme rozpustiť. Ale dávame pozor, nie ako ja, lebo mi to vykypelo :). Keď je karamel v mlieku rozpustený, tak ho necháme vychladnúť.

Do karamelového mlieka prisypeme práškovú šľahačku,

A vyšľaháme do tuha.

Veterníky si poprekrajujeme,

A rozložíme na pracovnú dosku.

Cukrársky sáčok naplníme krémom, a ozdobíme spodnú časť veterníka.

Keď máme krém na všetkých spodných dieloch, tak sáčok naplníme karamelovou šľahačkou, a na krém nanesieme aj tú. Potom už len na vrch položíme vrchný diel korpusu, a dáme na chladné miesto.

DOBRÚ CHUŤ :)

 

Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku

 

 


Tagy: , ,

11 komentárov k “Veterníky”

  1. janka píše:

    no tak toto musim vyskusat ,:)vyzeraju mnamozne :)

  2. janka píše:

    prosim vas to z tej davky 6 vajicok,vide 40 kusov,dakujem za skore info…

  3. hugi píše:

    ja som vas recept prave skusala.som spokojna az na jednu vec.neviem cim to bude ale podaktore veternicky sa mi vobec tak pekne nezdvihli ako ste ich mala vy na foto.Dalo sa to vyriesit :).cesto je uzsne tak ako som si ho predstavovala presne tak ako aj plnky.dakujem velmi pekne za inspiraciu a urcite budem skusat dalej a zdokonalovat sa v peceni.vreloodporucam

  4. Tomáš Knotek píše:

    Zdravim, mněl bych jeden dotaz. 4 PL polohrubej múky. To PL je jaky množství? například na gramy?

    děkuji z aodpověd

  5. andrea píše:

    Mna bi zaujimalo ci,sa do sesta moze dat olej namesto tej masty?? …

  6. Hana píše:

    Dobry den chci se jen zeptat, kdyz date zkaramelizovat ten cukr, pridavate tam vodu? Protoze na te fotce to vypada jako by tam byla voda
    Diky moc

Zanechať komentár


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/9/6/96d795ef-8489-45c4-b9a1-15d7e389f828/receptiky.sk/web/wp-content/themes/Delicious_Foods/comments.php on line 65