Domáci smotanový syrokrém
Tak a je to tu! Teraz si určite poviete, že už mi načisto šibe, keď som si doma zriadila syráreň, ale myslím, že som v poriadku :D. Od kedy mám dieťa, tak dosť pečlivo študujem zloženie potravín, ktoré kupujem malej. A určite ste si aj Vy všimli, že ani keď je na potravine veľkým napísane, že bez konzervantov a éčok, tak v skutočnosti sa tam aspoň jeden nájde. Takže som si zabezpečila syridlo, a aspoň s času na čas, si doma spravíme vlastný syr, a ja mám dobrý pocit, že robím maximum pre svoje dieťa. Toto je veľmi lahodný syr, ktorý som nazvala syrokrémom, ale v skutočnosti chutí podobne ako nátierkové maslo. No a aj keď samotná výroba je časovo náročná, tak Vášho času zaberie naozaj len minimum, a zvyšok tej dlhej doby, sa syrokrém robí sám ;).
Ingrediencie:
1l plnotučné čerstvé mlieko (najlepšie z mliekomatu)
125ml biely jogurt so živou kultúrou
5 PL 33% smotany
5 kvapiek syridla
1KL soli
Postup:
Na prípravu smotanového syra je potrebné kúpiť čerstvé mlieko, ideálne z mliekomatu. Trvanlivé a odstredené mlieko je absolútne nevhodné, keďže od kvality mlieka závisí aj kvalita a množstvo vyrobeného syra. Pokiaľ máte čerstvé mlieko z mliekomatu, tak je nutné ho spasterizovať, aby sme zničili všetky nežiaduce baktérie, ktoré sa mohli do mlieka dostať. Pasterizujeme mlieko na 72°C na cca 10 sekúnd. Áno, správne! Potrebujete aj teplomer ;)
Keď sme mliečko ohriali na požadovanú teplotu, tak ho teraz potrebujeme čo najrýchlejšie schladiť na teplotu tela, cca 36°C, kludne použite teplomer, ale postačí odhad. Celý tento proces trvá asi 15 minút, a teraz to už bude len šup šup :)
Kým sa chladí mlieko, nachystáme si syridlo. Do 0,5dcl prevarenej vody dáme 5-6 kvapiek syridla.
Mliečko je už tak chladné ako potrebujeme, takže pridáme biely jogurt,
A šľahačku. Dobre rozšľaháme kuchynskou metlou, aby neostali cucky.
Keď je masa kompaktná, tak prilejeme vodu so syridlom, a premiešame ešte minútku, aby sa všetko všade dostalo ;)
Prelejeme celú masu do sklenenej alebo kameninovej nádoby,
Uzavrieme, a necháme na mieste kde nebude nádoba zavadzať a kde nie je prievan aspoň 12 hodín. Ja si to väčšinou nachystám večer, a do rána nech sa mliečko zráža :)
Takže takto sa nám pekne mliečko cez noc vyzrážalo.
Syreninu nakrájame na kocky,
A prelejeme do sterilnej plachty, ktorú sme umiestnili do sitka,
Sitko postavíme na hrniec, a necháme v chlade stekať aspoň 4-5 hodín. Plachtu nemačkáme!!!
Podľa toho ako dlho necháme stekať srvátku zo syra, taký bude hustý samotný syrokrém.
Pokiaľ použijete mlieko z mliekomatu, tak získate po 5 hodinách stekania srvátky cca 490g hustého kvalitného smotanového syru,
Do ktorého primiešame kávovú lyžičku soli. Tá nám slúži ako konzervant. V tomto štádiu sme už s výrobou hotový, a môžeme papať. Ale do takéhoto syru si môžete primiešať nasekanú pažítku, alebo iné bylinky, poprípade červenú mletú papriku,….
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku
vyzerá to dobre. žeby som prišla na ochutnávku? :)
ten je už dááávno zjedený! :D
Vyzerá skvele. Syridlo sa dá kúpiť aj v nejakom bežnom obchode?
syridlo sme kupili na http://www.syridlo-predaj.sk a kedze su priamo z Povazskej tak sme usetrili na postovnom :)
Dobry!
Biely joghurt 125 g nie ml ze? Alebo mnozstvo je to iste v ml ako v g?
V podstate to je kelimok :)
Dalsi super navod.
Vdaka :)
vizera to bajecne. ja som miloval bambimo syr ale posledne ked sme to priniesli z sk, nedalo sa to uz jest. z obchodu by clovek nemal nic jest. my si robime domaci chlieb, majonezu, jogurt, a vsetky jedla .vsetko je tak jednoduche, je to na youtube ale v anglickom jazyku. No a teraz sme prisli na to ze najlepsie je byt veganom a nejest ani mliecne produkty. teraz uz ani nemam vysoky tlak alebo hemoroidy co sposobuju mliecne veci
Rada bych se zeptala jake siridlo by jste doporucili prosim…poradte .Chtela bych udelat domaci syr tedy kremovy a pisi v recepte siridlo…Poradte ..diky Nada
Myslim, ze v zasade je to jedno len aby bolo tekute. Ja nakupujem tu: http://www.syridlo-predaj.sk/index.php/radime-zacinajucim-syrarom-a20
Syridlo kupujem v mliekomate za 1e tam je v malom saciku pozrite sa aj u vas mozno ste si len nevsimly
Len by som podotkol že mlieko je úplne zbytočné pasterizovať, od nepasterizovaného a živého mlieka sa nikdy nikomu nič nestalo a ani sa nestane.
Súhlasím ,čo píše -farmár-, ja pri výrobe syra nepasterizujem.