3 mýty o umývaní zeleniny a ovocia, ktoré vám zbytočne popletú hlavu

Čerstvé ovocie a zelenina poskytujú nášmu telu vitamíny, minerály a antioxidanty. V otázke bezpečnosti plodov a ich správneho umývania je však stále veľa nejasností. Pripravili sme si pre vás malý výskum, aby sme prelomili 3 najbežnejšie mýty.

 

Čistá voda z vodovodného kohútika nestačí

V súvislosti s pandémiou COVID-19 sa objavilo mnoho zavádzajúcich informácií, ktoré tvrdili, že pre odstránenie nežiadúcich zvyškov a baktérií z povrchu plodov potrebujete špeciálne prostriedky či mydlo. Ide však o jednoznačný mýtus. Produkty stačí pred konzumáciou dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou, ktorá dokáže odstrániť až 97% baktérií. Ak si nie ste istý kvalitou vody z vodovodu, môžete siahnuť po destilovanej vode alebo si zaobstarať kuchynskú batériu s filtrom.

 

Bio produkty či plodiny z domácej záhrady nie je potrebné umývať

Aj napriek starostlivo dodržiavaným a kontrolovaným podmienkam, nedokážu ekologické farmy zabezpečiť, že organické produkty nebudú kontaminované. Do styku s baktériami sa pravdepodobne dostanú už pri preprave alebo pri vykladaní na pulty v obchode.

Čo sa týka zeleniny a ovocia z vlastnej záhrady, riziko kontaminantov v pôde, používanom hnojive či postrekoch je síce nízke, no nie nulové. Preto aj bio a domáce produkty pred konzumáciou rozhodne patria pod vodovodnú batériu.

 

Produkty je potrebné umyť okamžite po prinesení z obchodu

Len to nie, prosím. Ak doprajete zelenine poriadny vodný kúpeľ pod kuchynskou batériou ešte pred jej uskladnením, vytvoríte baktériám ideálne prostredie, v ktorom budú prosperovať. To v konečnom dôsledku bude viesť k nižšej trvanlivosti a zelenina sa bude rýchlo kaziť. Produkty by ste teda mali umývať až tesne pred konzumáciou.

Ak si neviete pomôcť a svoju zeleninu chcete mať stoj čo stoj umytú ešte predtým, ako ju vložíte do chladničky či potravinovej skrine, nezabudnite ju poriadne vysušiť papierovou utierkou.

 

Malá rada na záver. Zeleninu a ovocie podliehajúce skaze by ste mali skladovať v chladničke, pri maximálnej teplote 40 stupňov celzia.

 

 

Zdroj obrázku: Photographee.eu / Shutterstock.com


Zanechať komentár


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/9/6/96d795ef-8489-45c4-b9a1-15d7e389f828/receptiky.sk/web/wp-content/themes/Delicious_Foods/comments.php on line 65