Mlýnček na ľad pre gastronómiu – ktorý si vybrať?

Drvič ľadu je jedným z nenápadných spotrebičov, ktorý je zároveň nevyhnutnou súčasťou vybavenia každého profesionálneho baru, reštaurácie, hotela alebo klubu. Umožňuje drviť kocky ľadu na malé kúsky, ktoré sú ideálne na prípravu nápojov, koktailov, ľadovej kávy alebo džúsov. Výber drviča však môže vyvolať mnoho otázok – na čo presne by ste sa mali zamerať? Podľa čoho by ste sa mali rozhodnúť? Aký je najlepší mlýnček na ľad pre vašu prevádzku?


Výber správneho zariadenia na drvenie ľadu je dôležitý na zabezpečenie efektívnej a hospodárnej prevádzky v každom stravovacom podniku. Technické parametre, ako je kapacita, veľkosť a tvar vyrábaného ľadu a spotreba energie, by sa mali prispôsobiť individuálnym potrebám prevádzkarne. Dôležité sú aj parametre ako výška, šírka, dĺžka, hmotnosť, napätie alebo materiál konštrukcie.

Pri porovnávaní modelov dostupných na trhu by sa mala venovať pozornosť ich kapacite a rýchlosti drvenia. Napríklad model A môže mať kapacitu 60 kg ľadu za hodinu pri celkovej spotrebe energie 0,25 kW, zatiaľ čo model B ponúka kapacitu drvenia 300 kg ľadu za hodinu pri spotrebe energie 0,15 kW.

Pri výbere drviča ľadu pre gastronómiu patrí medzi najdôležitejšie aspekty, na ktoré sa treba zamerať, spoľahlivosť a výkon. Odborníci odporúčajú zariadenia, ktoré dokážu nielen rýchlo spracovať veľké množstvo ľadu, ale sú schopné vydržať aj intenzívne používanie. Dobrý mlýnček na ľad (https://gastromania.sk/mlynceky-na-lad) by mal byť schopný uspokojiť potreby aj tých najrušnejších prevádzok a zabezpečiť nepretržitú prevádzku bez častých porúch.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou, na ktorú sa treba zamerať, je všestrannosť. Stroj by mal ponúkať celý rad nastavení hrúbky drveného ľadu, aby vyhovoval rôznym aplikáciám, od chladenia nápojov až po prezentáciu potravín. Nastaviteľnosť umožňuje väčšiu flexibilitu v kuchyni a bare, čo je neoceniteľné pri každodennej prevádzke.

Za zmienku stojí aj jednoduché čistenie a údržba. Zariadenie, ktoré sa dá ľahko rozobrať a ktorého časti sa ľahko čistia, výrazne uľahčuje udržiavanie hygieny na pracovisku. Drvič ľadu, ktorý sa ľahko ovláda a nevyžaduje zložitú údržbu, je investícia, ktorá sa rýchlo vráti a zabezpečí bezproblémovú prevádzku na dlhé roky.

Pre podnik, ktorý príležitostne podáva koktaily, bude ideálny ručný barmanský mlýnek na ľad, ktorý vyrába jemný ľad. Naopak, na podávanie studených nápojov vo veľkých množstvách môže byť lepšou voľbou model s vyššou kapacitou, ktorý sa však často spája s väčšou plochou a vyššou spotrebou energie.

Zariadenia renomovaných značiek zaručujú nielen odolnosť a spoľahlivosť, ale aj energetickú účinnosť. Značky ako Hendi, Stalgast, Bartsher, Barmatic alebo Wessamat sú uznávané profesionálmi pre ich kvalitné spracovanie a schopnosť pracovať pri veľkom zaťažení, čo je v preplnených kuchyniach a baroch neoceniteľné.

Zároveň je dôležité pamätať na to, aby ste všetky gastronomické zariadenia kupovali len od schválených výrobcov a distribútorov. Autorizované predajne zaručujú kvalitu a originalitu zakúpených drvičov.

Ceny drvičov ľadu sa výrazne líšia, keďže v ponuke nájdeme mnoho modelov s rôznymi parametrami.

Cena niektorých manuálnych zariadení je len niekoľko desiatok, zatiaľ čo v prípade výkonnejších drvičov sa ceny začínajú na niekoľkých sto eur za základné modely, ktoré sú ideálne pre malé bary alebo kaviarne, ktoré nevyžadujú intenzívne využívanie zariadenia. V prípade väčších reštaurácií, hotelov alebo koktailových barov, kde je dopyt po drvenom ľade oveľa vyšší, sa oplatí zvážiť investíciu do zariadení vyššej triedy, ktorých ceny môžu dosiahnuť aj niekoľko tisíc eur.

Aké parametre by som mal zohľadniť pri výbere mlýnčeka na ľad?

Pri výbere mlýnčeka na ľad pre gastronómiu sa okrem iného oplatí venovať pozornosť technickým parametrom:

  • kapacitu, t. j. počet kilogramov rozdrveného ľadu za hodinu,
  • spotrebu energie pri maximálnom výkone,
  • napätie potrebné na prevádzku.

2. Aké sú najlepšie drviče ľadu?

Najlepšie drviče ľadu sú tie, ktoré ponúkajú vysoký výkon pri nízkej spotrebe energie. Zároveň sa ľahko používajú a vyznačujú sa jednoduchou údržbou. Značky, ktoré môžeme odporučiť, sú Hendi, Stalgast, Bartsher, Barmatic alebo Wessamat.

3. Aké sú ceny mlýnčeku na ľad?

Ceny drvičov ľadu sa líšia, pretože existuje mnoho modelov, ktoré sa líšia kapacitou, veľkosťou a spotrebou energie. Ručné drviče sa dajú zohnať už za niekoľko eur, ale ceny profesionálnejších zariadení začínajú na sto euro a pokračujú až po modely, ktoré stoja tisíce euro.


Zanechať komentár


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/9/6/96d795ef-8489-45c4-b9a1-15d7e389f828/receptiky.sk/web/wp-content/themes/Delicious_Foods/comments.php on line 65