Cesnakové žemle
Recept na chutné domáce pečivo.
Cesnakové žemle
Ingrediencie:
Cesto:
1š – 2,5 dcl šálka
2š hladkej múky
1š pšenično ražnej alebo inej múky ( špaldová, chlebová,…)
½ PL curku
1,5 ČL instantného droždia, alebo ¼ kocky čerstvého droždia
1,5 ČL soli
2 PL olivového oleja
¼ š vlažného mlieka
1š teplej vody
Na potretie:
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
Postup:
Takže začíname! Ak patríte k pohodlným gazdinkám ako ja, tak tento recept si zamilujete. Netreba nič vážiť, netreba dávať vykysnúť kvások, a ak máte domácu pekáreň alebo kuchynský robot ako ja, tak nemusíte ani miesiť cesto! Tomuto ja hovorím pôžitok z pečenia ;)
Ale k veci. Do robota (pekárne, alebo do obyčajnej misy) dáme všetky ingrediencie na cesto, a vymiesime.
Za mňa pracoval robot, takže som cesto preložila do misy až teraz. V každom prípade môžeme na cesto tak na hodinu zabudnúť, lebo ho dáme do tepla kysnúť.
Cesto máme vykysnuté, tak ideme na to.
Cesto preložíme na pracovnú dosku ktorú sme pomúčili, a rozdelíme na 8 aspoň približne rovnakých častí :)
A začíname tvarovať žemle. Cestíčko roztiahneme-rozšúlame na dlhší šúlok, a v strede spravíme uzol.
Teraz pravý koniec šúlku zastrčíme z hora do stredu uzla,
A ľavý koniec zastrčíme zasa zospodu uzla.
Znie to síce zložito, ale je to jednoduché, ja som to mala za 5 minút na plechu. Ja osobne dávam pod ne papier na pečenie, ale ak nemáte, tak plech vymastite.
Žemličky na plechu necháme ešte ½ hodinku podkysnúť, a potom ich pomašlujeme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pretlačíme 2 strúčiky cesnaku. Pri potieraní dbáme na to, aby sme čo najviac cesnaku dostali na žemličky :)
Pečieme na 180°C 20 minút.
DOBRÚ CHUŤ :)
[…] ste už čítali môj recept na cesnakové žemle, tak viete, že ja sa s cestom moc nemaznám. Proste všetko nahádžem do mixéru, a hotovo! […]