Zemiakové posúchy
Dnes si pripravíme chutné domáce zemiakové posúchy.
Suroviny:
Cesto:
1kg polohrubá múka
200ml pochúťková smotana
1dcl olej
42g droždie
2 vajcia
½ l mlieka
2PL cukor kryštál
2PL soľ
Plnka:
1kg zemiakov
Maslo
Mlieko
Soľ
Na posypanie:
Rasca
Údená slanina
Olej
Cesnak
Postup:
Z 250 ml mlieka, 2PL cukru a drozdia zarobíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme smotanu, vajcia, olej, soľ a vykysnutý kvások. Začneme miešať a postupne prilievame zvyšné mlieko tak, aby nám vzniklo vláčne cesto. Mlieko neprilejeme naraz, lebo každá múka saje inak, a mohli by sme cesto moc zriediť. Hotové cesto dáme na hodinu kysnúť do tepla. Počas kysnutia môžeme cesto premiesiť, bude vláčnejšie.
Kým kysne cesto, uvaríme si očistené a na drobno pokrájane zemiaky s rascou a soľou. Uvarené zemiaky popučíme na hustejšiu kašu s maslom a mliekom, a necháme vychladnúť.
Cesto po vykysnutí vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme predtým naolejovali, a roztiahneme alebo rozvaľkáme na plát hrubý cca 3-4 cm. Z cesta vykrajujeme pohárom šišky, ktoré na poolejovanej doske vyťahujeme do tvaru placky tenkej cca ½ cm. Na placku dáme lyžicu zemiakovej kaše, a zabalíme ako buchtu. Tú následne rukou opäť roztlačíme na placku. Takto pripravený posúšok položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pošúšky na plechu posypeme rascou a kúskami údenej slaninky.
Pečieme pri 180°C cca 20 min.
Upečené osúšky ešte horúce potrieme olejom, v ktorom je prelisovaný cesnak. Je možné použiť aj rozpustenú bravčovú masť.
DOBRÚ CHUŤ
[…] trochu cukru, a ak málo, tak citrónovej šťavy. A hotovo! Môžeme podávať. My ju papáme zo zemiakovými posúchmi, ktoré ale k tejto príležitosti robíme bez slaninky […]
Odporucam zemiaky uvarit v supke a po olupani postruhat, posuchy tym ziskaju uplne iny druh dimenzie :)