Čokoládová torta s ťažkou parížskou šľahačkou
No čo sa tohto dezertu týka, nie je to absolútne vhodné pre ľudí, ktorí chcú chudnúť, a už vôbec nie pre tých, ktorí nemajú radi čokoládu, keďže jej je tam celkom 350g :D. Jediné čo ma napadne keď to vidím, tak je masaker! :) Ale raz za čas to nikomu neuškodí, a je to strááááááášne dobrééééééé ;)
Ingrediencie:
Parížska ťažká šľahačka:
500ml 33% šľahačky
150g cukor krupica
5 PL kakao
250g čerstvé maslo 82%
200g horkej čokolády
Korpus:
6 vajec
150g cukru krupica
150g horkej čokolády
150g čerstvého masla 82%
150g polohrubej múky
Postup:
Najskôr si spravíme parížskú šľahačku, lebo tá musí cez noc postáť v chladničke. Takže navážime si cukor,
Pripravíme kakao, ale naozaj kakao, nie granko!!!
Do hrnca nalejeme smotanu, prisypeme cukor, a preosejeme kakao,
Aby sa nám nespravili hrudky.
Nachystáme si čokoládu. O tom že čím viac percentná tým je lepšia, sa baviť nemusíme :). Takže ja som použila 52%
Nalámeme na drobné kúsky.
Na šporák dáme hrniec so smotanou, a privedieme skoro k varu.
Keď je smotana už horúca, prisypeme čokoládu, a necháme rozpustiť. Miešame, aby sa nám zmes nepripálila!
Keď je čokoláda rozpustená, pridáme maslo.
Keď už je aj to rozpustené, odstavíme, a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Dáme na noc do chladničky, takzvane dozrieť. :)
Takže ideme na korpus. Tortovú formu si vymastíme maslom, a vysypeme polohrubou múkou.
Áno, odflákla som to :D
Oddelíme si bielka od žĺtkov.
Nachystáme si maslo do pohára, alebo do hrnca.
Tak isto aj čokoládu.
Navážime si múku a cukor.
Ja si to zjednodušujem, takže maslo s čokoládou rozpustím v mikrovlnke ( 1 min., na max. výkon ), alebo môžete aj vo vodnej kúpeli.
Bielky si ušľaháme do tuha, a pridávame postupne cukor za stáleho šľahania.
Postupne zašľaháme žĺtka,
Rozpustenú čokoládu s maslom,
Múku.
Hotovú masu vylejeme do formy, a pečieme na 180°C cca 20 minút.
Takto vyzerá upečený korpus. Odskúšať to doporučujem špajdlou, keď Vám ostane suchá, je upečené.
Túto fotku som spravila preto, aby ste videli, aký je vysoký korpus.
Korpus si prerežeme, môžeme aj pokropiť rumom. Samozrejme s korpusom narábame opatrne, je veľmi krehký. A ako ste si isto všimli, tak ja som ho zlomila :D
Takto vyzerá „vyzretá“ parýžska šľahačka.
Treba ju ešte vyšľahať. Ja som si ju musela preložiť do vyššej nádoby, lebo naberie na objeme.
Takže spodný diel korpusu natrieme ½ krému
Priklopíme druhým kusom korpusu, opäť môžeme pokvapkať rumom,
A natrieme zvyškom krému, tento raz aj po bokoch. Ja som sa trošku pohrala a akože nadekorovala ;)
A posypala ozdobnými cukríčkami :)
Jeden letecký pohľad,
A myslím, že čo sa chuti týka, toto je foto 20 minút po dokončení ;D
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku
Kde sa berie v ľuďoch ten mýtus, že čokoláda je nezdravá? Nezdravé v „čokoláde“ predávanej na pultoch sú ztužené tuky a pridaný cukor, alebo, čo je horšie, fruktózový sirup! Naopak čokoláda s vysokým obsahom kakaa (nad 85%) je zdravá.
Skúsili ste už niekedy do takejto sladkosti dať o tretinu cukru menej? Garantujem vám, že si to nikto ani nevšimne. Teda okrem vášho tela, ktoré bude mať menej problémov.
http://dobreazdravo.sk/co-je-glykemicky-index-a-ako-nam-moze-pomoct/
Prosím Vás, a kde konkrétne ste si tu prečítali, že je čokoláda nezdravá??? :D a čo sa tej čokolády týka, tak ja som použila 52%, a predstavte si, množstvo použitého cukru je oproti pôvodnému receptu už značne znížené ;)