Cviklový šalát
Neviem teda ako Vy, ale ja cviklu priam zbožňujem. Samozrejme aj ja patrím ku generácií, ktorá cviklu pozná len ako zavaraninu z chrenom, a tak som sa rozhodla skúsiť niečo nové! Myslím, že môžem doporučiť aj cviklovým odporcom, lebo tento spôsob úpravy, dá červenej repe úplne inú chuť, a môže Vám povedať, že nechápem, prečo nás v školskej jedálni tlačili len tou zaváranou!
Recept je vhodný aj na redukčnú diétu!
Energetické hodnoty na 100g:
Kcal: 71,7
Tuky: 2,4g
Blielkoviny: 1,6g
Sacharidy: 13g
Ingrediencie:
Rozpis je na 620g hotového šalátu
300g pečenej červenej repy ( cca 500g surová váha)
300g v šupke uvarených zemiakov ( cca 400g surová váha )
1 jarná cibuľka
1 PL olivového oleja
1PL vinného octa ( môže byť aj obyčajný, ale vinný je lepší )
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Zemiaky si dáme variť v šupke do osolenej vody.
Cviklu dobre umyjeme, a zabalíme ju celú dôkladne do alobalu. Takto pripravenú cviklu pečieme pri 200°C dve hodiny. Keď ju vytiahneme z trúby, popicháme vidličkou, aby sa odparila
Takto vyzerá upečená cvikla.
Zemiaky aj cviklu ošúpeme. Cvikla sa dá rovnako ľahko očistiť, ako v šupke varené zemiaky.
Zemiaky si nakrájame na drobno. Ako je už na vás. Ja som krájala zemiak na štvrtinky, a tie na plátky.
Podobne postupujeme aj s cviklou. Ide o to, aby ste mali v šaláte približne rovnako veľké kúsky toho aj toho :)
Pridáme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku,
Čerstvo namleté korenie, soľ, olej a ocot.
Premiešame.
Podávať môžeme za tepla aj za studena, ako prílohu k mäsovým pokrmom, ideálne k grilovaným jedlám, alebo ako ľahký šalát s balkánskym syrom, alebo aj mozarellou.
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku