Domáce cestoviny
Dnes si pripravíme chutné domáce cestoviny, v našom pripade Lasagne ale podľa tohto receptu je možné vyrobiť veľké množstvo druhov cestovín.
Suroviny:
1 vajce
10 dkg hladká múka špeciál
(Štandardne platí toto pravidlo. Ja som cesto robila z ½ kg muky a 5 domácich vajec.)
Postup:
Ja som si pomohla mixérom, ale môžete cesto aj ručne vymiestiť, je to však náročnejšie. Ja robím cesto z 500g hladkej múky špeciál, a 5 domácich vajíčok. Čo sa týka vajec, je určite lepšie, keď môžete použiť domáce, cestovina je pekne žltá, ako uvidíte aj na fotkách nižšie. Ale späť k postupu. Ja som do mixéru dala 5 vajec a cca 450g múky. Netreba to vážiť, proste si hrsť múky nechajte bokom. Je to preto, lebo každé vajco je inak veľké a absorbuje iné množstvo múky. Vždy je lepšie múku pridať, ako riediť cesto!!!
Po chvíľke mixovania máme niečo čo konzistenciou pripomína drobeničku.
Cesto v tomto štádiu vyklopíme na pracovnú dosku, a pokračujeme ručne.
Cesto miesením spojíme a podsypávame si múkou, ktorú sme si odložili bokom.
Opäť neprisypeme celú múku, ale po troškách. Cesto prepracujeme, a pokiaľ stále lepí, tak zasa trochu podsypeme.
Takto pokračujeme až dovtedy, kým nezískame nelepivé a tvárne cesto. Ako vidíte na fotke, tak ja už mám hotovo, a múka mi aj tak ešte ostala. Aj napriek tomu, že príprava cesta vyzerá dosť zdĺhavo, celá príprava mi trvala asi 10 minút.
Hotové cesto zabalíme do igelitového sáčku a dáme aspoň na ½ hodinu odležať do chladničky. Cesto môže v chladničke ostať aj cez noc.
Cesto pred vaľkaním ešte raz premiesime. Pokiaľ nebudete cesto vaľkať ručne, ale ako ja na strojčeku na cestoviny, tak si ho nakrájame na menšie cca 1,5 cm hrubé plátky.
Cesto či už ručne alebo na strojčeku vaľkáme na veľmi tenko. Ručne je to zdĺhavejšie, ale je to potrebné, keďže cestoviny pri varení naberú objem, a aby neboli príliš hrubé.
Tu môžete vidieť, že moja ruka z pod cesta jemne presvitá, takže máme hotovo. S takto pripravených plátov cesta vyrábame už ľubovoľné cestoviny.
Okrem klasických rezancov môžeme spraviť aj talianské:
Farfalle – motýliky, mašličky
Fettuccine – dlhé široké rezance
Lasagne – lazane (pláty cesta)
Linguine – ploché špagety
Pappardelle – veľmi široké rezance
Ravioli – plnené taštičky
Tagliatelle – dlhé široké rezance
Tortellini – plnené taštičky
Tortelloni – veľké tortellini
Vermicelli – tenké rezančeky…
Hotové cestoviny varíme v osolenej vode 5-10 minút (podľa veľkosti), alebo ich necháme usušiť na čistej utierke, a uskladnime v suchu.
DOBRÚ CHUŤ :D
[…] Kategórie Bravčové, Mäso 18Máj Cesto na Lasagne sme si uz pripravily, tak podme rovno na recept na chutne Lasagne s mäskom a […]
Ak máte chuť na celozrnné cestoviny, dajte na začiatok tretinu celozrnej múky, neskôr polovicu, kým si rodina zvykne. Pozor. Z celozrnnej múky sú cestoviny tvrdšie, preto postupujte pri náhrade bielej múky postupne, nie naraz.
Výborný komentár, určite to vyskúšam!
Strojčeky na cestoviny ponúkjú na http://www.kuchynskeroboty.sk
Dnes som vyskúšala Tvoj recept…je fakt dobrý, ale po dnešnej skúsenosti si asi kúpim ten strojček, bolo to dosť náročné. Veľmi nám chutilo. Ďík
a je možné meniť nástavce aj na stroji Imperia Titania alebo nástavce je možné meniť len na Imperia SP150?? chcem si to kúpiť na vianoce a aby to aj vydržalo? je to kvalitný stroj?
myslím, že áno. Ja som tento môj dostala a som s nim veľmi spokojná.
Chcem sa spýtať že ak budem robit tie TAGLIATELLE tak stačí ak ich nakráájam na ako keby take slížiky a ked sa budu variť tak sa samé tak zavrtia??…neostanú rovnéé??
ostanu rovne. Zvlneny okraj docielite tym, ze akoby jemne roztlacite valcekom. Ale je to dost pracne na domace podmienky :)
ako dlho sa sušia také cestoviny?
Zalezi od velkosti ale ja ich nechavam mininalne 24h
SUPER RECEPT.
dobrý večer, aj ja som si kúpila stroj na cestoviny, zatiaľ len skúšam a s výsledkom som spokojná, ja si pri miesení cesta pomáham pekárničkou, dám základný program, ktorý mi cesto krásne vymiesi bez práce. nemáte niekto skúsenosť s prídavným zariadením na ravioly, môj vnúčik ich má rád a chcela by som si dokúpiť, ale akosi stále váham.
dobrý den.ja sa chcem opýtat, že vy máte stroj na cestoviny a aký? ja by som chcela skusit robit aj kolienka , alebo rozne špirálky a neviem aké cesto mám spravit.dakujem.
Myslim ze v zasade je toto cesto pouzitelne na akekolvek cestovinky. Zial typ strojceku Vam nepoviem, bol to darcek a krabicu uz nemam. Ale podobne som videla bezne v domacich potrebach :)