Domáce cestoviny

Dnes si pripravíme chutné domáce cestoviny, v našom pripade Lasagne ale podľa tohto receptu je možné vyrobiť veľké množstvo druhov cestovín.

 


 

Suroviny:

1 vajce

10 dkg hladká múka špeciál

(Štandardne platí toto pravidlo. Ja som cesto robila z ½ kg muky a 5 domácich vajec.)

 

Postup:

 

Ja som si pomohla mixérom, ale môžete cesto aj ručne vymiestiť, je to však náročnejšie. Ja robím cesto z 500g hladkej múky špeciál, a 5 domácich vajíčok. Čo sa týka vajec, je určite lepšie, keď môžete použiť domáce, cestovina je pekne žltá, ako uvidíte aj na fotkách nižšie. Ale späť k postupu. Ja som do mixéru dala 5 vajec a cca 450g múky. Netreba to vážiť, proste si hrsť múky nechajte bokom. Je to preto, lebo každé vajco je inak veľké a absorbuje iné množstvo múky. Vždy je lepšie múku pridať, ako riediť cesto!!!

Po chvíľke mixovania máme niečo  čo konzistenciou pripomína drobeničku.

 

Cesto v tomto štádiu vyklopíme na pracovnú dosku, a pokračujeme ručne.

 

Cesto miesením spojíme a podsypávame si múkou, ktorú sme si odložili bokom.

 



Opäť neprisypeme celú múku, ale po troškách. Cesto prepracujeme, a pokiaľ stále lepí, tak zasa trochu podsypeme.

 

Takto pokračujeme až dovtedy, kým nezískame nelepivé a tvárne cesto. Ako vidíte na fotke, tak ja už mám hotovo, a múka mi aj tak ešte ostala. Aj napriek tomu, že príprava cesta vyzerá dosť zdĺhavo, celá príprava mi trvala asi 10 minút.

 

Hotové cesto zabalíme do igelitového sáčku a dáme aspoň na ½ hodinu odležať do chladničky. Cesto môže v chladničke ostať aj cez noc.

 

Cesto pred vaľkaním ešte raz premiesime. Pokiaľ nebudete cesto vaľkať ručne, ale ako ja na strojčeku na cestoviny, tak si ho nakrájame na menšie cca 1,5 cm hrubé plátky.

 

Cesto či už ručne alebo na strojčeku vaľkáme na veľmi tenko. Ručne je to zdĺhavejšie, ale je to potrebné, keďže cestoviny pri varení naberú objem, a aby neboli príliš hrubé.

 

Tu môžete vidieť, že moja ruka z pod cesta jemne presvitá, takže máme hotovo. S takto pripravených plátov cesta vyrábame už ľubovoľné cestoviny.

Okrem klasických rezancov môžeme spraviť aj talianské:

Farfalle – motýliky, mašličky

Fettuccine – dlhé široké rezance

Lasagne – lazane (pláty cesta)

Linguine – ploché špagety

Pappardelle – veľmi široké rezance

Ravioli – plnené taštičky

Tagliatelle – dlhé široké rezance

Tortellini – plnené taštičky

Tortelloni – veľké tortellini

Vermicelli – tenké rezančeky…

 

Hotové cestoviny varíme v osolenej vode 5-10 minút (podľa veľkosti), alebo ich necháme usušiť na čistej utierke, a uskladnime v suchu.

 

DOBRÚ CHUŤ :D


Tagy: ,

15 komentárov k “Domáce cestoviny”

  1. […] Kategórie Bravčové, Mäso 18Máj Cesto na Lasagne sme si uz pripravily, tak podme rovno na recept na chutne Lasagne s mäskom a […]

  2. dobreazdravo.sk píše:

    Ak máte chuť na celozrnné cestoviny, dajte na začiatok tretinu celozrnej múky, neskôr polovicu, kým si rodina zvykne. Pozor. Z celozrnnej múky sú cestoviny tvrdšie, preto postupujte pri náhrade bielej múky postupne, nie naraz.

  3. Marek píše:

    Strojčeky na cestoviny ponúkjú na http://www.kuchynskeroboty.sk

  4. maruška píše:

    Dnes som vyskúšala Tvoj recept…je fakt dobrý, ale po dnešnej skúsenosti si asi kúpim ten strojček, bolo to dosť náročné. Veľmi nám chutilo. Ďík

  5. alieeenka píše:

    a je možné meniť nástavce aj na stroji Imperia Titania alebo nástavce je možné meniť len na Imperia SP150?? chcem si to kúpiť na vianoce a aby to aj vydržalo? je to kvalitný stroj?

  6. domka píše:

    Chcem sa spýtať že ak budem robit tie TAGLIATELLE tak stačí ak ich nakráájam na ako keby take slížiky a ked sa budu variť tak sa samé tak zavrtia??…neostanú rovnéé??

  7. aďa píše:

    ako dlho sa sušia také cestoviny?

  8. ena píše:

    dobrý večer, aj ja som si kúpila stroj na cestoviny, zatiaľ len skúšam a s výsledkom som spokojná, ja si pri miesení cesta pomáham pekárničkou, dám základný program, ktorý mi cesto krásne vymiesi bez práce. nemáte niekto skúsenosť s prídavným zariadením na ravioly, môj vnúčik ich má rád a chcela by som si dokúpiť, ale akosi stále váham.

    • mata píše:

      dobrý den.ja sa chcem opýtat, že vy máte stroj na cestoviny a aký? ja by som chcela skusit robit aj kolienka , alebo rozne špirálky a neviem aké cesto mám spravit.dakujem.

      • kika píše:

        Myslim ze v zasade je toto cesto pouzitelne na akekolvek cestovinky. Zial typ strojceku Vam nepoviem, bol to darcek a krabicu uz nemam. Ale podobne som videla bezne v domacich potrebach :)

Zanechať komentár


Warning: Undefined variable $user_ID in /data/9/6/96d795ef-8489-45c4-b9a1-15d7e389f828/receptiky.sk/web/wp-content/themes/Delicious_Foods/comments.php on line 65