Slivkové gule
Recept na domáce slivkové gule.
1kg v šupke uvarených zemiakov
750g polohrubej múky ( určite si nachystajte viac, každé zemiaky inak sajú )
Soľ
Čerstvé alebo sterilizované slivky, môžu byť aj mrazené
Mletý mak na posypanie
Čerstvé maslo na poliatie
Práškový cukor
Postup :
Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich, a postrúhame. Pridáme väčšinu múky, štipku soli, a vypracujeme nelepivé cesto. Podľa potreby podsypávame.
Cesto rozdelíme na 2 časti ( ja som robila z 1,5 násobku, takže mám 3 časti ), a spravíme si valčeky, nakrájame ich na 18-20 kúskov, podľa veľkosti sliviek.
Na roztlačený kúsok cesta položíme polovicu slivky. Pokiaľ používate čerstvé slivky a zdajú sa Vám kyselkavé, môžete ju pred zabalením do cesta posypať troškou cukru.
Slivku dôkladne zabalíme, a cesto vytvarujeme do tvaru guľky. Pokiaľ cesto lepí, podsypávame.
Hotové guľky varíme v osolenej vode 10 minút, keď vyplávajú, môžeme vyberať.
Hotové guľky posypeme makom a práškovým cukrom, a polejeme rozpusteným maslom. Miesto maku môžeme použiť nasucho opraženú strúhanku, alebo tvaroh.
DOBRÚ CHUŤ :)
mě tam nějak chybí vejce
Ja nedavam a myslim, ze vobec ho tam netreba :)
Ja Som Dnes Urobila presne tretinu ( kedze som mizerna kucharka ) a boli fantasticke ! Dokonca jedla aj moja dcerka, ktora nie je zvyknutana slov. jedla :)