Zaváraná cvikla s chrenom
U nás veľmi obľúbená zavaranina! Dokonca pokiaľ si môžem vybrať medzi kyslými uhorkami a cviklou, tak si vyberám jednoznačne cviklu! :) Okrem toho, že je nesmierne zdravá, tak jej zemitá chuť dokonale doplní každý mäsový pokrm. Ja osobne mám rada cviklu aj len tak upečenú, ale o tom inokedy. Hor sa teda na zaváranie!
Ingrediencie:
2-2,5kg červená repa
370 ml ocot
1l voda
1 PL soľ
1 KL rasca celá
400g cukor kryštál
350g čerstvý chren
Postup:
Cviklu si umyjeme, a v jemne osolenej vode uvaríme do mäkka. Cca 2 hodiny. Keď vychladne, tak ju ošúpeme. Ide to ľahko, asi ako zemiak uvarený v šupke.
Z vody, octu, cukru, soli a rasce si pripravíme nálev, ktorý na sporáku dáme variť.
Nastrúhame si chren. Ja som len z diaľky súcitila s mojím obetavým mužom :)
Keď je chren nastrúhaný, rýchlo nastrúhame aj cviklu na jablkovom strúhadle. Prečo rýchlo? Chren sa nezadržateľne šíry kuchyňou :)
Cviklu aj chren dáme do nálevu, ale ten hneď odstavíme z ohňa, aby chren nestratil na sile.
V tomto štádiu, už plačeme doma všetci :)
Viacmenej po pamäti naplníme poháre,
A sterilizujeme 15 minút.
Ja všetky zavaraniny po vytiahnutí z hrnca otáčam hore dnom na utierku, aby som videla, či niektoré viečko náhodou nepreteká, a takto ich nechávam aj vychladnúť. Pokiaľ by sa aj náhodou niektoré viečko dobre nechytilo pri samotnej sterilizácií, tak teraz sa chytí určite.
Podávať ju môžete hneď na druhý deň, a k čomukoľvek, čo máte radi ;)
DOBRÚ CHUŤ :)
Ak sa Vám recept páčil, pridajte sa k našim fanúšikom na Facebooku
urob cviklu
nemusi plakat nikto ak ten chren bude manzel struhat na robotovi ale pod zapnutym digestorom. mam odskusane. ani slza na zmar :)
Výborny recept
Cvikla už pomaly dozrieva … idem pomaly chystať na zavárania.
Dávate aj chren ako tu: http://www.foodfest.sk/zavarana-cvikla/
Či ho treba kúpiť alebo nie :)
Ja osobne mam radsej zavaranu cviklu s chrenom. Je to vec odobnych preferencii. Ale naozaj s chrenom opatrne. Pokial mate cerstvy koren je lepsie dat polovicu z toho, co si myslite za by sa malo dat :) je velmi silny.
robím tak isto , ale nestrúham ale pretláčam cez pretláčatko na zemiaky /zemiakový šalát
Chren narežem krížom na tenké kolieska na krájači na chleba…, ako chypsy, potom do mlynčeku na mäso a čo najjemnejšou šajbou, tiež to pomôže od slzenia. a najlepšie niekde za pekného jesenného počasia vonku na terase pred kuchyňou v miernom prievane a jesennom slniečku.